sunnuntai 2. joulukuuta 2012


Kap Verde / Sao Vicente / Midelo 29.11. – 03.12.

Nu har vi kommit till en helt annan värld, som ger delade åsikter.
Gatubilden är väldingt delad här i Mindelo som är en “storstad”, fattigdom, tiggare inne i affärerna och ute på gatorna, sönderfallande hus och vägar, men o andrasidan personbilarna är rätt nya, stora (tex mycket nya pickuppar, city terängbilar osv).
Gatorna är smutsiga för det mästa, man skall titta var man stiger, gatuhundar,-katter finns det mycket av. Staden är full av de här “kinabutikerna” med sina krimskram.

Det flesta varorna är importerade och priserna är som man skulle handla hemma i Finland, urvalet bara är sämre. I lokala bakerier får man bröd billigt, men alla andra butiker och gatustånd har hårda priser för turister.
Många butiker och gatuhandlare tar imot €, men man får växeln tillbaka i local valuta (1€= ca 100 CVE). Det var tur att man bunkra igentligen allt på Teneriffa inför överfarten till Karibien, här skulle man få betala sig sjuk på allt, och inte hitta allt man kanske vill ha.
Bra exmpel 5 liter vatten på Teneriffa under 1€, här på Kap Verde 5 liter vatten 1,80€.

Gatubild från Mindelo, en av gatorna i centrum

Lokal buss

Gatuhund o gatukatt sover vid fiskemarknaden

När fiskebåtarna kom in var halva "stan" på plats
Mindelo marina har bra bryggor med bojer (vi blev förfånade över bojarna), snygg wc och dusch (svalt vatten nog). I dyngs avgiften ingår också el. Vattnet också duscherna kostar, 2€ 100 liter, man laddar upp ett kort. Vattnet på bryggorna skall man inte dricka, men alla båtar som åker över, tankar nog i tankarna sina detta vatten, har det att diska o tvättas med. Dricksvatten har man köpt på flaska.

I marinan går det friska vindar dyngnet runt, båtarna knycker, gunggar och har sig vid bryggorna hela tiden, det finns inte en lungn secund. Det är bra att också ha rep med gummi “joustimet” som lite demper ner när det rycker i.

Man skulle säkert bli van vid mentaliteten här om man skulle vara här lite längre, första intrycket var inte så imponerande, fast man inte hade någon uppfattning om vad som det skulle vara heller.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti