maanantai 14. marraskuuta 2011

Valmistelut

Vene on nostettu ylös ja pohja on putsattu ja hiottu. Pohjassa oli 10 vuoden myrkkymaalit ja kun ilmeisesti joka kevät oli maalattu pohja kokonaan yli, oli maalikerros niin paksu ja epätasainen, että päätimme tehdä pohjan huoltotyön nyt. Samalla saamme muutaman kerroksen lisättyä primeria pohjaan ja pari kovaa sekä muutama kerros pehmeää myrkkymaalia. Maalaustyöt tehdään vasta keväällä kun ilmat ovat lämmenneet.

Aikaisempia valmisteluun liittyviä hankintoja veneeseen on ollut tuuliperäsin, joka toimi hienosti testipurjehduksen aikana. Laitoimme tuuliperäsimen kiinni keväällä ja vasta syksyllä kokeilimme sitä reilun 10 metrin tuulessa reivatuilla purjeilla sipoon selällä. Hyvä peli. Tulee auttamaan paljon matkalla kun ei tarvitse käyttää autopilottia.

Lautan vienti huoltoon ennen vuodenvaihdetta helpottaa lautan saamista huollosta ennen ensi kauden alkua. Moni seilori herää tarkistus- ja huoltoasioihin vasta loppukeväästä. Silloin huoltofirmat ovat ylityöllistettyjä, oli kyse lautasta, purjeista, patjoista, sprayhoodista, pappakuomusta tai mistä tahansa huoltoa tai korjausta tai asennusta vaativasta.
Jos kesällä on huomannut korjattavaa, jota itse ei osaa korjata, on hyvä viedä korjattavaksi kun vielä muistaa asian. Helposti käy muuten niin, että mennään nyt vielä yksi kesä rikkinäisillä vehkeillä kun ei muistanut korjauttaa. Tästä ajattelutavasta ei ainakaan meillä kakkoskippari tykkää.

Edessä on vesi- ja polttoainetankkien puhdistus. Samalla mittareiden antureiden toiminnan tarkastus.
Tämäkin työ jää kevääseen, ellei nyt tule takakesää. Kivalla ilmalla on kiva tehdä töitä. Ikävällä ilmalla on ikävä tehdä töitä.
Aikaa on kuitenkin runsaasti koska varsinaisia korjaustöitä ei veneeseen tarvitse tehdä. Talven aikana muutamia hankintoja esim. tehokkaampi perämoottori.
Meillä on parivuotta vanha kumivene ja siihen samanikäinen 2,5 -heppanen moottori, joka toimii hyvin täällä kun käy kalassa tai katselemassa paikkoja. Matkan aikana kuitenkin hieman suurempi moottori on parempi, että pääsee kolme ihmistä ja kauppakassit kyydissä allokossa ja mahdollisessa virrassa rannasta veneelle.
Pikkumoottori odottelee tulevia suomen kesiä. Se on kevyt ja helppo käsitellä, joten se varmaankin otetaan käyttöön palattuamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti