tiistai 19. maaliskuuta 2013


Martinique västkust och ön Marie-Galante (Guadeloupe)

Rocher Du Diamant på västkusten av Martiniqe
Grande Anse Arlet ligger ungefär i mitten på västkusten av Martinique.
Denna vik har massor med bojar man kan lägga sig vid, som är dit satta med Eu:s stöd, tillsvidare är de gratis. Denna lilla by har en lång sandstrand, och man såg många franska hotellgäster här.

Grand Anse Arlet ankar viken
Vi tog en promenad till den när liggande byn Anse Arlet, också med en ankarvik, men betydligt färre båtar låg det här.
Vi var bara en natt här, för att nästa morgon tidigt dra vidare till den lilla nordligaste staden Saint-Pierre var man kan skriva ut/in sig i på Martinique.
Denna stad har en stor ankringsvik, som mot kväll börja fyllas.

Saint-Pierre
Saint-Pierre är en mysig liten stad, nog med massor av ruiner och en hel del ihop fallna hus, men det gör staden på något sätt trevlig.
Denna stad har en massa av historik att bjuda på, man borde ha stannat där längre för att på riktigt ha hunnit utforska allt man skulle ha velat. 

Teater ruinerna i Saint-Pierre
Kyrkan i Saint-Pierre
Vi hade redan tidigare bestämt oss för att inte gå till Dominica, utan vi tog torsdag-fredag natt seglats till ön Marie-Galante, en ö som tillhör Guadeloupe.

Sol nedgång på Caribiska havet
Vi kom in till Grand-Bourg kring 9-tiden på fredag morgon, och kunde sätta ankare inne i den lilla fiske-, färjehamnen som är skyddad av vågbrytare.

Detta är en ö de talar bara franska på, så det var handspråk som stod på listan för oss, som inte talar franska.
Först att hitta tullen, vi hittade polis stationen, var de sa att man inte kunde skriva in sig på denna ö.
Vi fortsatte till turistinformationen (som talade just 3 ord engelska), där fick vi nog reda på att custom låg längs samma gata. Vi frågade ännu på två ställen före, vi hittade en liten bakdörr, med trapporna upp, och oj ja här var ju custom.

Typisk bild längs vägarna när man körde omkring
Denna lilla stad och igentligen hela ön är en ”sömnig ö”, men rätt tjusig med härligt långa fina rätt orörda sandstränder.
Vi bestämde oss förr att nästa dag hyra bil och köra runt på ön, se deras 3 stycken rom distellerier, och de oändliga mängder av sockerbeta som odlas på denna ö.

Socker odling
Detta var en vanlig syn på vägarna
Utanför bilhyres firman
Sockret skördades förhand
Själva säger de att ”no doubt, the island produces the best rum in the world”, och många priser har de vunnit. Rommen är standard 59%, och här säljs de på 3 l – 5 l paffburkar så som vin hemma i Finland, och priset är det samma på rom här som vin hemma.


Rom lådorna
Inne i rom distelleriet
Det görs rom
Denna ö lever mera på sin rom production än turism. Det är inte många båtar som ankrar runt denna ö, och därför är kanske vattnet runt ön rätt turkost och orört.
De flesta turisterna kommer hit på dags tur med stor förbindelse färga från huvud ön Guadeloupe.
Denna ö har en helt egen förtjusning över sig.
Man skall inte vänta sig något lux här, men en hel härlig plats att ta det lugnt på i några dagar, bort från alla turistfällor, var det vimlar av båtfolk.

De fina sandstränderna


 Just nu ligger vi på västkusten av Guadeloupe, byn Deshaies, nordligaste platsen att skriva ut/in sig på. Här är många båtar i denna vik, men byn bjuder inte på något annat en liten huvudgata med sina barer och turist krims-krams affärer.
Imorgon bär det av mot Antigua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti