maanantai 31. joulukuuta 2012


Kap Verde – Barbados

16 dyngn 3 timmar, 2086 sjömil

Seglats över pölenVet inte var jag skall börja…
Det var helt något annat än man kanske vänta sig att det skulle vara.

De som tidigare av våra vänner/bekanta som gjort den här överseglingen, säger ”härlig downwind-sailing”, jämn vind och vågor från samma håll hela vägen, så kallade pasadvindar.
SE ER I RUMPPAN, HELLER…….   jo kanske för 10-20 år sedan, men nu lever vi 2012, och med alla klimat förändringar mm.

Det var troligen första gången på ARC historia de också sköt fram starten på cruiserbåtarna med 2 dagar på grund av väldigt dåligt väder.

Vi hade nästan allt väder man kan tänka sig på våran överseglats. Men tyvärr mera av det dåliga än
”downwind-sailing”.
Höga vågor, vågor från alla håll o kanter ”korssvågor” helavägen, kall nätter i början, rengn flera dagar, så man satt med rengnutrustningen på i pass. Ingen vind alls så vi gick för motor, allt som allt
ca 40 timmar på hela seglatsen. Åska, som tur var inte rikting på oss.
De 4 sista dyngnen var dom bästa, om man tänker på väder o vind.

För en landkrappa som jag, (varit till sjös sen 2006), så var det rätt på frästande och blev långtråkigt. Jag som är van att gå långlänkar med hunden i skogen, springa på agility träningar….
Oj vad det pirra i hela kroppen att få röra på sig, se något annat än HAV HAV HAV VATTEN VATTEN VATTEN.
Man orkar ju inte hur länge o hur mycke som helst sitta o sticka julbollar, barbi-kläder, virka, leka med lego, barbien, färglägga mm.

På överseglatsen var vi bara egen familj (2 vuxna, 1 barn), både bra och dåliga sidor i det.
När vi var bara 2 som skiftade pass, var det rätt tungt imellan att orka leka med Ida som sov 11 timmar om natten, och var pigg som en mört om dagen.
Så imellan skulle det ha varit skönt att ha varit fler vuxna att dela på passen.
Det som nog lätta enormt var att vi har vindstyr, som styrde oss hela vägen. Använde inte autopilot eller handstyrde inte alls på överseglingen.
När man e bara egen familj, så vet man också dens andras humör, sätt och vanor, man är ju rätt på varandra hela tiden. Man behövde inte tänka på att vara anständigt kläd på något sätt, kunde fast gå sprit sprallande naken hela dagen om man ville.

Kvälls tvätt, först saltvatten sen sötvatten


Några få segelbåtar och fartyg (räknade på en hand) såg vi under resan. En val på 30 meters avständ, massor med flygfisk både på deck o i vattnet flygande omkring.
VHFn kanal 16 var också tyst, så inte undra på att man håller på att få hjärtslag när man sitter pass mitt inatten och 4 tiden på morgonen hör man någon vissla på VHFn, som varit tyst i en vecka.

Dom fina stunderna på Atlanten
Fisk fick vi i massor, så man blev redan riktigt le på att äta fisk. Vi behövde inte ta till våra bunkrings burkar i bruk, bara om vi ville ha omväxling i matväg. Vad vädret vad som helst hade vi varje dag en varmrätt och åt till bords.

Om jag skulle göra om den här seglatsen, Nej inte i första hand. För länge hav hav, en vecka i sträck räcker. Som tur var är det 4 månader före det blir nästa långaaaaaaaaaaaaaa seglats, när vi skall hemmåt.

Men nu vänner vet ni vad ni kommer att få i julklapp julen 2013.


Inte precis småbåtskaj

Mellan de stora x-fartygen i Barbeidos skulle vi lägga till när man skulle skriva in sigEi kommentteja:

Lähetä kommentti